Kitap Yorumu: Koralin ve Gizli Dünya | Neil Gaiman

Orijinal adı: Coralin
Yazar: Neil Gaiman
Yayınevi: İthaki
Sayfa: 184

… İnsanlar kitabı okumaya başladığında öğrendim ki, çocuklara macera yaşatan, yetişkinlere ise kâbuslar gördüren
bir hikâyeymiş bu. Koralin, şimdiye kadar yazdığım en tuhaf, zamanımı en çok alan kitap ve en fazla gurur duyduklarımdan biri…”
-Neil Gaiman-

“Bayanlar baylar, oğlanlar kızlar, ayağa kalkın ve alkışlayın: Gerçek olan Koralin’dir.”
-Philip Pullman-

“Beni neredeyse korkudan öldürecek kadar büyüleyici ve rahatsız edici bir hikaye…”
-Lemony Snicket-

“En iyi peri masallarının o ince dehşetine sahip bir başyapıt…”
-Terry Pratchett-

“Narnia’dan beri, kapı açmak gibi basit bir eylem böylesi bir fantastik yolculuğu başlatmamıştır. Ve Alice tavşan deliğinden aşağı yuvarlandığından beri, hiçbir yolculuk bu kadar görkemli, tuhaf ve korkutucu olmamıştır. Kapıdan geçin; sevgiyi, sihri ve iyiliğin kötülük karşısındaki gücünü keşfedin…
-USA Today-


Pinuccia'nın Ağustos yazarı Neil Gaiman idi ve ben de hiç okumadığım ve sık sık övgülerini işittiğim bu yazar ile tanışmak istedim. Kitaplarından filminin de olduğunu bildiğim Koralin ilgimi çekti ve sonrasında da filmini izlerim belki deyip kitabı aldım elime. Bir hayli kısa bir kitap olduğu için toplasanız 2 saat harcamamışımdır kitabı okurken. Bu hem kısalığından hem de ilginç bir konuya sahip olmasından tabi.

Koralin ailesi ile büyükçe bir eve taşınıyor ama çok büyük olduğu için alt katta iki eski tiyatro sanatçısı, üst katta da yaşlı kaçık bir herif oturuyor. Keşfetmeyi her daim çok seven Koralin de ailesinin ona yeterince ilgi göstermemesinden dolayı evi kurcalamaya başlıyor ve garip bir kapı buluyor. Annesi ile açınca tuğladan örülmüş bir duvar çıkıyor karşısına, annesi de bunun diğer daire olduğunu söylüyor ve konu orada kapanıyor.

Gece odasındayken garip şeyler duyan Koralin kendini yine bu kapının önünde buluyor ve kapıyı açtığında karşı daireye geçebildiğini fark ediyor. Orada tıpkı kendi ailesine benzeyen ama gözleri düğmeden diğer annesi ve diğer babasını buluyor. Diğer annesinden garip bir kötülüğün yayıldığını hissediyor ve onu hep orada tutmak istediğini anlıyor. Kendi dünyasına döndüğünde ise babası iş için gidiyor, annesi de dışarı çıkıyor ama gelmiyorlar ve diğer annesinin onları kaçırdıklarını anlayıp diğer tarafa geçiyor.

Bir kedinin yardımıyla hem ailesini oradan kurtarmaya hem de dolapta tanıştığı üç küçük çocuğun ruhlarını kurtarmaya çalışıyor. Tabi gariplikler ve korkunç şeylerle başa çıkması gerekiyor. Ve bütün olay bittiğinde dahi her şey sona ermiyor ve bu sefer kendi dünyasında da o yaratığı tuzağa düşürmesi gerekiyor.


Konusu gereği ilginç ve akıcı bir kitaptı. Kısa zamanda kendini okutuyor zaten. Çocuklara yönelik olsa da pek çocuklar için içerik barındırdığını söyleyemem. Yine de okumadıysanız ve de Neil Gaiman ile tanışmadıysanız başlangıç için bu iyi bir kitap olabilir. Ayrıca filmini de izlemeniz mümkün.




Yorum Gönder

0 Yorumlar