Kitap Yorumu: İlk Aşk | John Green



Orijinal adı: An Abundence of Katherines
Yazar: John Green
Yayınevi: Pegasus
Sayfa: 320






Konu ilişkiler oldu mu, Colin Singleton'ın tipi Katherine isimli kızlar… Ve konu Katherine isimli kızlar oldu mu, Colin her seferinde terk ediliyor. Tam sayı vermek gerekirse, on dokuz kere.

Bir yol macerasına atılan, evden kilometrelerce uzaktaki bu anagram âşığı, hali harap, üstün zekâlı gencin cebinde on bin dolar, peşinde kana susamış bir yaban domuzu ve hemen yanında televizyon bağımlısı, şişman dostu vardır… Ama bir tane bile Katherine yoktur.

Yarattığı formülle tüm romantik ilişkilerin geleceğini hesaplamayı uman Colin, Katherine Öngörülebilirliği Teoremi'ni ispatlamak için debelenmekte, tüm Terk Edilenler'in öcünü almanın ve sonunda kızı kapmanın peşindedir.

Aşk, dostluk ve ölü bir Avusturya-Macaristan arşidükü, insanın kendisini yeniden keşfetmesini konu alan bu çok katmanlı romana şaşırtıcı bir son ve sıcacık bir yön katıyor.

Okuduğum ikinci John Green kitabı, başlamamın nedeni de konusundaki gariplik. Çıktığı tüm kızların adı Katherine olan üstün zekalı bir çocuk var: Colin. 19 Katherine tarafından terk edilmiş ve bunun üzerine ilişkide kimin kimi ne zaman terk edeceğini ön görebileceği bir formül bulmaya kararlı. Gayet de matematiksel bir formül peşinde. Konu garip değil mi? İşte bu absürtlüğü yüzünden bu kadar sevdim diyebilirim.

En yakın arkadaşı Hasan, Colin'in bunalımdan çıkamadığını görünce bir yol macerasına atılma fikrini öne sürüyor ve kendilerini yollara vuruyorlar. Ama Tennessee civarlarında Franz Ferdinand'ın mezar tabelası onları yollarından ayırıyor ve aslında bir nevi yolculuk orada bitiyor. Çünkü o civarda çalışmaya başlıyor, yeni bir arkadaş olarak Linda Lee Wells ile tanışıyorlar ve bence günleri bir hayli eğlenceli geçiyor. Tabi Colin hala teoremi yazmaya kararlı.

Kitabı okurken o kadar çok güldüm ki ev hanesi bana cins cins bakmaya başladı. Çok saçma şeyler ama o kadar saçma oldukları için komik şeyler bunlar. Franz Ferdinand - bilmeyenler için 1. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan veliaht - kısmı bile komik. Ayrıca sayfa altlarındaki dipnot kısımları da bir hayli eğlendirici. Hasan ve Colin'in garip arkadaşlıkları ve karakterleri heralde temelde yatan komedi sebebi. İşin içine Linda'yı da biraz alınca hepten kırılıyorsunuz.

Ayrıca bence çevirmen de inanılmaz bir övgü hak ediyor burada. Bazı yerler vardı ki kesinlikle uydurmak için (baş harfleri sıralaması olarak) büyük bir emek gerekiyordu. Mükemmel başarmış Çiçek Eriş. Teşekkür ediyorum buradan. Ayrıca hiç sıkılmadan - zaten başından beri diyorum - bol bol kahkaha atarak okumamı sağlayan kişi de çevirmen tabi ki bir yerde.

Aynı Yıldızın Altında'da hüngür hüngür ağladım, bunda ise çok güldüm (bknz. ay başımıza bir şey gelecek). Gerçekten çok absürt, ama eğlenmeniz garanti. John Green'in kurguları zaten bir hayli farklı, okuduysanız bilirsiniz.

"Vay canına. İlk Lindsey'yim."
"İkinci Colin'im."
"Bayağı keyifliydi. Hadi tekrar deneyelim."
"Karşı çıkamayacağım."

Garip olaylar, garip ilişkiler, garip karakterler... Bir kere sevdiniz mi kitabı hızlıca okuyacağınız garanti. Ayrıca kitabın sonunda yazarın gerçekten matematik profesörü olan arkadaşından bir son söz var, kitaptaki matematiği biraz daha açıklıyor size. Daniel Biss isimli bu şahıs inatla kitaptaki karakterin kendisi olmadığını iddia ediyor ama bilemeyiz tabi :) İlginizi çektiyse sizi kitaba alalım.


Aynı Yıldızın Altında kitabına tur yapmıştık hatırlarsanız. Ona da bakmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

AYRICA: Yorumbaz ile aynı anda yayınladık. Onun yorumuna da bakmak için Yorumbaz'ın sayfasına da bakabilirsiniz. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar