4. ÜKG Blog Turu Part 3: Dresden Dosyaları




Dresden Dosyaları, ilk kitabı “Storm Front” ile başlayıp şu an 14 kitabı bulunan bir seri. Ayrıca Storm Front öncesini anlatan “Welcome To The Jungle” çizgi romanını da sayarsak seri 15 kitaptan oluşuyor diyebiliriz. Sıralama ise şöyle:

  • Welcome To The Jungle – Çizgi Roman
  • Storm Front (Fırtına Büyücüsü)
  • Fool Moon (Kurtadamlar)
  • Grave Peril (Hayalet Tehlikesi)
  • Summer Knight
  • Death Masks
  • Blood Rites
  • Dead Beat
  • Proven Guilty
  • White Night
  • Small Favor
  • Turn Coat
  • Changes
  • Side Jobs
  • Ghost Story
  • Cold Days

 Ülkemizde “İthaki Yayınları” etiketiyle yayınlanmaya başlayan seri, tüm dünyada bilim kurgu ve fantastik severlerin favori serilerinden. Seri o kadar seviliyor ki hem çizgi romanları yayınlanmakta, hem bir dizisi var, hem de bilgisayar oyunu yayınlanmış durumda.

Öncelikle biraz dizisinden bahsedelim. Dizimizin adı serinin adı ile aynı: The Dresden Files. 2007-2008 yıllarında bir sezon yayınlanmış olan dizide başrollerde Paul Blackthorne, Valerie Cruz ve Terrence Mann var. Dizi senaryo olarak sadece ilk kitaptan esinlenmiş, diğer bölümler farklı kurguları anlatmakta.

Çizgi roman olarak ise yukarıda söylediğim gibi serinin başlarını anlatan "Welcome To The Jungle" başı çekiyor. Onun ardından "Storm Front Vol.1" ve "Storm Front Vol.2" ile devam ediyor. En son ise ikinci kitabın ilk yarısı yayınlandı. "Fool Moon Vol.1" internette büyük kitap mağazalarında satışta şu an. "Fool Moon Vol.2" ise 2013'te yayınlanacak.


Evil Hat Productions'ın piyasaya çıkardığı "The Dresden Files Roleplaying Game" adından da anlaşılacağı gibi bir RPG oyunu. Grafikleri çok hoş gözükmüyor ama kötü görüntülere sahip ne muhteşem oyunlar vardır bilirsiniz.




İlk üç kitapta kimleri tanıdık peki seride?

Harry Blackstone Copperfield Dresden: Chicago'daki tek büyücü olan Harry, ofisine gelen müşteriler ve polise yaptığı danışmalıklarla para kazanan biridir. Evinde ise Bob isimli bir kuru kafa ve Mister isimli kedisiyle yaşamaktadır. Bütün aksilikler Harry'i bulur ve hemen hemen her kitapta ölümden dönecek raddeye gelir.

Karrin Murphy: Harry'nin polis dostudur. Açıklanamayan suçları incelemekte görevli olan Murphy, Harry'i danışman olarak kullanmaktadır. Araları kimi zaman açılıp kimi zaman da yakınlaşsa da, hatta birbirlerini ölümden kurtarsalar da ilişkileri karışıktır.

Susan Rodriguez: Harry'nin peşinden düşmeyen paranormal muhabir olan Susan, zaman geçtikçe Harry'nin kız arkadaşı rolüne bürünür. Aralarında sorun olmadan ilerleyen ilişkileri, 3. kitapta Susan'ın yarı vampire dönüşmesiyle açılır. Susan kendini uzak tutmaya başlar ve Harry onu sevdiğini kabul edip ona evlenme teklif etse de ülkeden ayrılıp aralarına mesafe koyar.

Bob: Bob, Harry'nin bodrumunda yaşayan kuru kafadır. Büyüler ve açıklanamayan şeyler hakkında büyük bir bilgisi olan Bob, Harry'nin büyülerinde en önemli etkendir. Ayrıca serbest kalabildiği günlerde ise çılgınlar gibi parti yapmaya bayılır.

Michael: Harry'nin şövalye dostudur ama bu şövalyeliği büyü alemine göre düşünmek gerekir. 3. kitapta hayaletleri avlamada kendisine yardım etmiştir. Çok sevdiği bir karısı vardır, her ne kadar karısı Michael'in görev bilincini bilse de onu tehlikeye soktuğu için Harry'i suçlamaktadır.

Bianca St. Claire: Şehrin vampir efendisidir. Bianca ile ilk karşılaşmalarında Harry onu gerçek görüntüsüne bürüdüğü için ondan nefret etmektedir. 3. kitapta da Susan'ın vampire dönüşmesinden sorumlu olan kişidir.

Ron Carmichael: Murphy'nin ilk iki kitaptaki ortağıdır. Loup-garou'nun karakolu basmasıyla, Murphy'nin hayatını kurtarmaya çalışırken ölmüştür. Harry'e ilk başlarda sinir olsa da sonralara doğru garip bir karşılıklı anlaşmaya bürünnüşlerdir. Ölümü Harry'i üzmüştür.

The Leanansidhe: Harry'nin peri annesidir. 3. kitapta Harry Yokdiyar'a geçtiğinde anında Harry'nin dibinde biten peri, Harry'i kendine bağlı istemektedir. Harry ise onu kandırıp kaçmıştır. İleride de sorun olacağa benzemektedir.

Johnny Marcone: Chicago'daki mafya babasıdır. İlk kitaptan beri Harry'e garip bir saygı duyduğunu düşündüğüm Marcone, 2. kitapta Harry'e yardım etmiştir. Her ne kadar bütün adamlarına onu canlı yakalamalarını söylese de. Yine de Harry de onun canını kurtarmıştır.

İşte Dresden Dosyaları'nda bu karakterleri tanıdık. İlerleyen kitaplarda birçok yeni karakterin ortaya çıkıp, hali hazırdaki karakterlerin ise yaşayacakları trajediler olacak. Harry'nin aşk hayatı da 14 kitaptır tam olarak çözülememiş olacak. Gelenler ve de gidenler olsa da benim tahminim en sonunda Murphy ile birlikte olacakları.

Serinin 4. kitabı ise yakında Türkçe olarak İthaki Yayınları'ndan çıkacak. Fantastik kitaplardan hoşlanan biriyseniz bu seriyi de denemenizi öneririm. Büyüler, fantastik yaratıklar ve yaşanan garip olaylar sizi seriye çekecektir.

Diğer bloglara göz atıp tura devam etmeyi unutmayın!
Kitab-ı Sevda: İki Dresden Arasındaki Fark.
Zimlicious: Edebiyattaki Diğer Büyücüler.
Kitap Hayvanının Günlüğü: 10 Maddeyle Harry Dresden.
Romancekolik: Okurların Gözünden Dresden ve Çekiliş.
Sevgili Kitap: Alıntılar ve Kitap Çekilişi.
Kağıt Kız: Ön Okuma
Kitaplık Kedisi: Kitap Yorumu




Yorum Gönder

0 Yorumlar