Kitap Yorumu: Uyumsuz | Veronica Roth (Divergent, #1)


Orijinal adı: Divergent
Yazarı: Veronica Roth
Yayınevi: Artemis
Sayfa: 507

Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.
Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda.
Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez.
Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.
Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!

Distopya türünün en güzellerinden ve de orijinallerinden birini okudum sanırım. Yazarın yarattığı dünya çok ilginç ve etkileyiciydi. Burada sadece kısaca bahsedeceğim, çünkü okumanız halinde önden bir şeyler bilmenizi hiç istemem, okurken o şokları tek tek yaşamalısınız.

Kitaptaki dünyada insanlar 5 topluma ayrılmış durumda: Cesurluk, Bilgelik, Fedakarlık, Dostluk ve Dürüstlük. Her toplum kendi değerlerine uymak zorunda. 16 yaşında ise toplum seçme olayı var. Yani doğdukları toplumu terk edip diğerine geçebiliyorlar. İşte asıl karakterimiz o testte bir "Uyumsuz" olarak çıkıyor, bir yeri yurdu yok ama Beatrice de kendi toplumunu bırakıyor. Ve Uyumsuz olmanın çok çok tehlike yaratıcı bir durum olduğunu öğreniyor.
 Ama yine de toplumunu ailesinin önünde tutması gerekiyor. Fakat kitap ilerledikçe toplumda ve de halkların genelinde bir şeylerin döndüğünden şüpheleniyor. Eski topluluğu Fedakarlık'a karşı yükselen seslerin kendi toplumuyla da bir ilişkisi olabileceğini geç de olsa anlıyor. İşte o zaman sevdiği arkadaşları ve de aşık olduğu çocuk, o hiçbir şey yapamadan ellerinden kayıp gidebileceği gibi şeytani planların sonucunda kendini ölü bulabileceğini de anlıyor.

Kitapta Beatrice Fedakarlık toplumunda doğduğundan kendi köklerini bol bol gösteriyor, kendisi bu özelliğini durdurmaya çalışsa da. Ama aslında kitapta yazarın daha çok yücelttiği ve vermek istediği kavram Fedakarlık gibi geldi bana. Çünkü sonlarını okuduğunuzda fedakarlık gösteren birçok insanı anlattığını ve aslında bu erdemin hepsinden önemlisi olduğunu görüyorsunuz.

Yazar kitabı hep şimdiki zamanı kullanarak yazmış ama okurken size batmıyor bu sefer. Karakterin ağzından çıkan her şey -yor ile geçse de aslında bu kitap için iyi bir anlatım taktiği olmuş.

Kitabın kapağı da çok ilgi çekici. Bunun da kapağı en başta dikkatimi çekmişti. Bu yüzden de uzun süredir okumak istiyordum, kısmet Türkçesinin çıkmasınaymış demek ki :D Şimdi ikinci kitaba hemen atlamayacağım, sindire sindire okuyup geçmeyi düşünüyorum. Belki ikincisinin çevrilmesini bile beklerim. Ama neticede çok iyi ve etkileyici bir romandı, ortalarından sonra her sayfası ayrı bir zevkti. Bu türü seviyorsanız kesinlikle öneriyorum.


Yorum Gönder

0 Yorumlar