Kitap Yorumu: Ben, Kirke - Madeline Miller


Orijinal adı: Circe
Yazar: Madeline Miller
Çevirmen: Seda Çıngay Mellor
Tür: Mitoloji, Fantastik, Macera, 
Sayfa Sayısı: 408
Baskı Yılı: 2019
Dili: Türkçe
Yayınevi: İthaki

Bir süre önce orijinalinden okuduğum bir hikayeydi Kirke. Son birkaç yıldır deli gibi Yunan mitolojisine sardım, önceliği de İlyada ve Odysseia'a verdim tabi. İşte Kirke ile asıl tanışılacak yer Odysseia. Truva Savaşı'nın son günlerini anlatan İlyada'yı okuduktan sonra sıra Odysseia'a geliyor. Akha komutanlarından Odysseia bu uzun savaşı arkasında bırakmak ve evine dönmek için can atıyor. Ama Tanrıların sapkın oyunları sonucu bir türlü evine dönemiyor. İşte dönüş yolculuğunda adasına düştüğü kişilerden biri de Kirke. Odysseia'da farklı, burada farklı geçiyor buradan sonrası.

Gelelim okuduğumuz kitaba: Buradaki Kirke çok daha iyi anlatılmış. Titanlardan olan Kirke aslında Güneşi temsil eden Helios'un kızlarından biri. Ama sesi o kadar çirkin ki kimse onun konuşmasını sevmiyor, istemiyor. Çirkin diye anlatılan ses ise Kirke'nin insan sesine sahip olması. Çok fazla göz ardı edilen, alay edilen bu Titan ise büyüye özel bir yeteneği olduğunu fark ediyor. Yaptığı büyüler cezalandırılmasına neden oluyor hatta. Cezası bir adaya hapsolmak ve orayı asla terk etmemek. Kendisi bir Titan ve ölümsüz olduğu için de bu yüzyıllar boyunca bir adaya hapsolmak demek. 

Başlarda adasına gelen insanlara iyi davranmayı düşünse de hatasını çabucak anlıyor ve adının hakkını veriyor Kirke. Böyle gemilerden biri de Odysseia'nın gemisi oluyor. Orijinal hikayede olduğu gibi senelerce adasında kalıyor Odysseia, ama Kirke nihayet adadan ayrıldıktan sonra ona bir hediye bıraktığını fark ediyor. Orijinal hikayeye uymasa da bu kısım da gerçekten çok güzel bir eklenti. Fazla spoiler olmaması adına çok daha fazla bir şey demek istemiyorum ama ilginç bir final içerdiği kesin.

Mitoloji sevenlerin bunu da çok seveceğine eminim. Yazarı da Latince, Yunanca dersleri veren biri - kısacası o da bir mitoloji aşığı, bu yüzden de hikayesi bu kadar güzel. Bitirmekte hiç zorlanmadığım, çok akıcı bir hikayeydi. Pişmanlıkları ve korkularıyla yaşamayı bilen ama adeta içimizden biri olan Titan Tanrıçası Kirke ile tanışmanız gerek diye düşünüyorum. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar