Kitap Yorumu: Kızımın Katiline Mektuplar | Cath Staincliffe

Orijinal adı: Letters to My Daughter's Killer
Yazar: Cath Staincliffe
Yayınevi: Yabancı Yayınevi
Sayfa: 278
Yayın tarihi: 11 Aralık 2015

Vahşi bir suçun sıradan bir aile için sonuçlarını ortaya koyan bu vurucu roman suç, ceza ve oldukça insani bir duygu olan intikam arzusu üzerine temel soruları keşfe çıkıyor.

Büyükanne Ruth Sutton gezegendeki herkesten daha çok nefret ettiği adama, dört yıl önce kızını vahşi bir biçimde öldüren adama mektuplar yazıyor. Ruth’un acısının yükü ve nefreti geçen zamanla yalnızca daha da büyümüş, intikam almak için duyduğu arzu daha da güçlenmiştir. Ruth ona yazarak, kendisini kemirip hayatını mahveden duyguları içinden atmak, hakikati öğrenip huzur ve bir çıkış bulmayı umut etmektedir. Fakat onu gerçekten bağışlayıp bağışlayamayacağı başka bir meseledir ve mektuplar onun hem son hem de en büyük umududur.


Kitap hakkında hiçbir fikriniz olmasa bile isminden ne okuyacağınız belli değil mi? Kızını katleden adama bir hayli nefret dolu, sinirli mektuplar yazan Ruth Sutton ile tanışıyoruz bu öyküde. Her şeyi en başından anlatıyor; kızının nasıl öldüğü, onu nasıl buldukları ve dünyasının nasıl başına yıkıldığını birebir her mektupla çok daha iyi anlıyorsunuz. Bu mektupların küçük bir zaman dilimini kapsadığını düşünmeyin, yaklaşık 4 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Her geçen gün kendini biraz daha bırakmak isteyen ama torunu için sağlam durmaya çalışan büyükanne Ruth sizi kendine inanılmaz çekiyor.

En başta beklentilerim düşüktü çünkü ne okuyacağım belliydi. Ama kurgulanışı öyle iyi ki her anı siz de yaşıyorsunuz, o anlarda siz de üzülüp sinirlenebiliyorsunuz. Tüm bu mektuplar tek çocuğunun kaybıyla baş etmekte bir hayli zorlanan Ruth'un aslında bir nevi terapisi. Daha fazla acıya ve nefrete dayanamayan Ruth ilginç bir terapi tekniğiyle kızının katilini ve tüm o olayı affedip kendini yas tutmaya hazır hissetmek istiyor. Dört sene boyunca sinirli, katilin bunu neden yaptığını anlayamamış ve belirtilerin gözünden kaçmasının verdiği suçluluk ile boğuşuyor. O yüzden tüm bu yaptığı size saçma gelmesin, hayatına devam etmek isteyen bir kadının çırpınışları çünkü. Sonuçta katili ve olayı asla affetmeyeceğine emin olsa da kızının acısını kalbinde taşıyıp hayata devam edecek gücü kendinde buluyor. Peki siz katili bildiğinizden emin misiniz?

Yabancı Yayınevi'nin bastığı düzeltilmemiş kopyayı okuma şansı bulanlardan biriydim ve iyi ki de okumuşum. Kitabı hem elimden bırakamadım, hem de gerçekten iyi bir hikaye okudum. Siz de kitabı merak ediyorsanız yayın tarihinin 11 Aralık olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.





Yorum Gönder

0 Yorumlar