Kitap Yorumu: Cadıların Keşfi | Deborah Harkness (All Souls Triology, #1)

Orijinal adı: A Discovery of Witches
Yazar: Deborah Harkness
Yayınevi: Pegasus
Sayfa: 672



Olağanüstü güçlere sahip bir cadı, imkansızlıklara direnen yasak bir aşk ve her şeyi başlatan gizemli bir el yazması.

Oxford'un Bodleian Kütüphanesi'ndeki kitap raflarının arasında araştırma yapan genç akademisyen Diana Bishop, tesadüfen simyacılıkla ilgili eski bir el yazması bulur. Köklü ve seçkin bir cadı ailesinden gelen Diana'nın yaptığı bu keşif yeraltında doğaüstü bir karışıklığa sebep olarak iblis, cadı ve vampirlerin kısa sürede kütüphaneye doluşmasına yol açar. Diana, yüzyıllardır aranan bir hazine keşfetmiştir ve her şeyi yoluna koyabilecek tek kişi de yine kendisidir. Bu zorlu mücadelede en büyük destekçisi ise onu hiç yalnız bırakmayan, her türlü fedakarlığı göze alıp kendi soyunun karşısında duran meslektaşı, vampir Matthew olacaktır.


Cadıların Keşfi bu ara okuduğum en sürükleyici ve en ilginç kitaplardan biriydi. Kalınlığı ve de punto küçüklüğüne bakacak olursak, beni bu şekilde sürükleyen az kitap vardır desem yalan olmaz. Öncelikle yazardan bahsetmek gerek bence, çünkü kurgu neden bu kadar iyi onu en baştan bir anlayın.

Deborah Harkness aslında kendi alanında bir hayli ünlü bir tıp ve bilim tarihçisi. Yani hayatını geçmişteki ilerlemeleri, ilginç metinleri bulup araştırmaya adamış. Bu yüzden asıl karakterimiz Diana'nın simya üzerine araştırma yapan bir tarihçi olması çok da şaşırtmamalı insanı. Aynı şekilde Matthew da bir akademisyen, ama o biraz daha bilim yönüne kaymış.

Diana bir cadı ama ailesinin ölümü üzerine türünü reddetmiş, büyü yapmayı bilmez, sadece kolay şeyleri - işte mesela kitaplıktan kitabı eline düşürmek gibi - yapmayı bilen biri. Ama nasıl olduysa kütüphanenin derinliklerinde yıllardır saklanan Ashmole isimli eski ve bir hayli önemli yazmayı kendisine çekince bütün dünyası alt üst oluyor denebilir. Yazmanın içeriği ise doğaüstü üç tür (vampir, cadı, iblis) hakkındaki başlangıç bilgileri. Yani kim nereden nasıl oluştu, neden böyle gidiyor vs. üzerine.

Matthew'ın gözü de bu yazmanın üzerinde, çünkü doğaüstü türlerin sayısının gittikçe azaldığına inanmış bir halde. Bu metin sayesinde bir şeyler yapabileceğini düşünen Matthew, Diana isimli bu cadıdan bir şekilde bilgi koparıp belgeyi kendine almak istiyor. Hatta yüzyıllardır bu belge peşinde ama Diana ona yardım etmeyi kesinlikle düşünmüyor.

Diana'nın belgeyi açığa çıkarması üzerine her yer yaratık kaynamaya başlıyor ve bir sürü tehdit de alıyor Diana. Ve koruyucu rolüne de tahmin edersiniz ki Matthew koşuyor ve neden bu cadıya kapıldığını çözmeye çalışıyor. Zor oluyor ama garip bir şekilde cadı ile vampir bir çift oluyor. Sadece bu bile bazı dengelerin değiştiğini gösteriyor, hatta kitapta anlatılan başka başka şeyler var, oradan da anlıyorsunuz durumu.

Türlerin karışmasını kesinlikle yasaklayan bir de konsil var kitapta. Her yaratıktan 3 kişinin bulunduğu bu konsil Diana ve Matthew'ın yakınlaşmasından hiç hoşnut değil tahmin edersiniz ki. Ashmole onlar için de bir hayli önemli tabi. Yan karakterlerden bahsetmedim ama aslında onlar da olayın büyük bir parçası. Tek sıkıntı bitince ikinci kitap da elimin altında olsaydı diyorsunuz, çünkü ilginç bir şekilde bitiyor.

Türüne göre konusu farklı geldi bana. Hem yaratık türü az - ki gerçekten az şimdi yani hak verirsiniz - hem de ilk defa nereden çıktı bu doğaüstü kısım diye bir arayış var kitapta. Tabi ki kitabın belli sahneleri var ki tırnaklarınızı kemiriyorsunuz ne olacak diye. Kitabı okuyanlar nereden bahsettiğimi anladı bence :P

Kesinlikle yazarın kendi bilgisi ve yeteneği diyorum bu güzel kitaba. İyi ki Pegasus bulmuş getirmiş bize de okumuş olduk sayesinde. Açıkçası pek duymadığım bir seriydi, ikinci kitap yayınlanmış ama final kitabı yurt dışında temmuzda yayınlanıyor. Goodreads'in ödüllü kitaplarından ayrıca, tabi puanı da bir hayli güzel. Demek ki paranormal özleyenler bu kitaba saldırabilirmiş.

Kitabı okurken birileri ile dertleşmek isteyebilirsiniz. Mesela Okyanusun Sözleri benimle bir hayli dertleşti ama Kitab-ı Sevda'ya spoiler vermemek için akla karayı seçti. Onlar da yakın zamanda kendi yorumlarını paylaşırlar heralde :P





Yorum Gönder

0 Yorumlar