31. ÜKG Blog Turu: Guguk Kuşu | Robert Galbraith (Cormoran Strike, #1)


ÜKG Blog Turu'nda bu sefer çok güzel bir polisiye var. Guguk Kuşu, J.K. Rowling'in Robert Galbraith takma adıyla yazdığı bir kitap. Yayınevlerini şaşırtmak amacıyla yazsa da böyle iyi bir roman olması malesef kimliğini daha fazla saklamasını engelledi ve ifşa oldu. İyi ki öyle oldu da bize de çevrildi ve okuyabildik.


Tur Çizelgesi:

Kitap Esintisi - Kitap Yorumu
Kitab-ı Sevda - Kitap Yorumu
Yorumbaz - Kitap Yorumu + JK Hakkında
Okyanusun Sözleri - Kitap Yorumu





Karla kaplı bir gecede, ışıltılı hayatıyla magazin haberlerinin gündeminden düşmeyen güzeller güzeli manken Lula Landry evinin balkonundan düşüp hayatını kaybeder. Tüm deliller intiharı işaret ederken Lulanın ağabeyi John, cinayet şüphesiyle Özel Dedektif Cormoran Strikeın kapısını çalar.

Eski bir asker olan ve hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük yaralar alan Cormoran Strike bir dönüm noktasındadır. Lulanın ölümünün ardındaki gerçeği araştırmak, bir yandan sorunlarıyla boğuşurken tamamen dibe batmaması için bir umut olur. Fakat şüpheler ve ipuçları bir araya gelmeye başladığında Strike bu gizemin, içinden çıkılmaz bir labirente dönüşeceğinin farkına varır…

Guguk Kuşu Mayfairin sakin sokaklarını, Doğu Yakasının barlarını ve Sohonun canlılığını yansıtan bir atmosferde, Londranın derinliklerindeki gizemi ortaya çıkartıyor. Cormoran Strike karakterini tüm dünyaya duyuran bu kitap, Robert Galbraith mahlasını kullanan J.K. Rowling tarafından yazıldı.


Bilen bilir, iyi polisiyelere bayılırım. Hepsi benim bebeklerim hatta. O yüzden Guguk Kuşu beni feci heyecanlandıran bir kitaptı. HP serisiyle kadını neredeyse tapacak kadar sevdiğimden ve de yeteneğine hayran kaldığımdan, açıkçası bu kitabın da çok iyi olacağını düşünmüştüm. Ve yanılmadım! Kitap en sevdiğim polisiyeler arasına girmeyi başardı.

Ana karakterimizin adı Cormoran Strike. Adı gibi kendi de garip biri. Eski ordu üyesi, ama bir bacağını bombanın tekine feda etmiş, babası çok ünlü bir grup üyesi ama araları yok, küçük bir dedektiflik bürosu var, kilo problemleri var, kız arkadaşı çok zengin ve güzel ama artık geri dönülemez bir biçimde ayrılmışlar; bu yüzden de evsiz barksız savaş gazisi bir karakter var elimizde.

Aynı şekilde onun sekreteri olarak iş bulma ajansından yollanan bir de Robin var. Robin sıkıcı masa başı işleri hiç sevmiyor, o yüzden de dedektiflik bürosunda iş alınca kendine geldiğini hissediyor ama sonuçta geçici bir iş. Cormoran her ne kadar sekreter olarak kimseyi istemese de zaman içinde Robin'in yeteneklerini görünce kıza hakkını veriyor da.

Karakterleri kısaca tanıdık, peki olay ne? Yaklaşık 3 ay kadar önce ünlü top model Lula Landy balkondan aşağı düşmüş olarak bulunuyor. Bu olay basını bir hayli meşgul etse de herkes bunun intihar olduğuna hem fikir. Ama Lula'nın erkek kardeşi John bunun intihar olmadığına inanıyor. Bu yüzden de Cormoran'a iş teklif ediyor ama Cormoran da durumun intihar olduğunu düşündüğü için başta kem küm ediyor, sonra birkaç şey bulmaya başladıktan sonra da intihar olmayıp cinayet olabileceğini kabul edip işi alıyor.

Cormoran araştırmaları boyunca birçok insanla konuşuyor: yakın arkadaşları, makyözü, apartman komşuları, soruşturan polis... Bütün bunların arasında garip çelişkiler bulmaya başlıyor ve yavaş yavaş kazmaya başlıyor. Burada yavaş yavaş derken mecaz kullanmadığımı bilmelisiniz. Kitabın bu kısımları bir hayli yavaş ilerliyor, eğer Ejderha Dövmeli Kızı okuduysanız onun başlarının da bu ayar olduğunu hatırlarsınız. Yavaş ilerlemesi bence sorun değil, kurgunun ne kadar detaylı ele alındığını anlamanızı sağlıyor. Zaten Rowling demek detay demek. (bknz. Harry Potter)

Katili tahmin edebileceğinizi düşünüyorsanız büyük ihtimalle yanılıyorsunuz. Adeta bir Agatha romanındaki gibi, herkes katil olabilir. Düşünecek vaktiniz de var ama ııh, pek olası değil. Sonu da işte bu yüzden çok iyi, kalakalıyorsunuz kitap elinizde. Bu ne güzel kurgu, bu ne güzel son... Ana karakter zaten tam bağrınıza basılacak biri... Polisiyeye gönül verip de bu kitabı okumamak olmaz. Okuduğunuza değecek çok iyi bir roman bence.

İkinci kitap İpek Böceği'nin de takibindeyiz.





Yorum Gönder

0 Yorumlar