Cesetler Ağlamaz (Hercule Poirot, #8)

Orijinal adı: Peril at End House
Yazar: Agatha Christie
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa: 172




Poirot ve Hastings bir otelde dinlenirken genç bir kız gözlerinin önünde vurulmaktan kıl payı kurtulur, daha sonra kızla konuştuklarında kızın bir çok kazadan böyle kurtulduğu ortaya çıkar.
Poirot'nun kızı korumak için aldığı tüm önlemlere rağmen katil tekrar harekete geçer.





Pinuccia'nın yazar aylarında bu ay Agatha Christie okunuyor. Her ne kadar biraz geç gördüğümü düşünsem de katılmadan edemedim. Her zamanki gibi kendimi yine kaybettim Poirot okurken. Yazarın bir hayli kitabını okuduğum için bundan sonraki hedefim Poirot ve Miss Marple'ın okumadığım kitaplarını okumaktı, bu etkinlikle bir Poirot kitabım daha azaldı.

Bu sefer olaylar bir hayli karışık. Sadece cinayet değil, kafa karıştıran birçok detay da var. Her zaman kitaplarda katili bulmaya çalışırım. Bu çok zor bir şeydir ama zaman zaman şüphelendiğim kişileri tutturabildiğim olmuştur. Bu kitapta herkes katil gibi görünmüyor ama bu yazardan öğrendiğim bir şey varsa o da genellikle en olmayacak kişinin katil çıkmasıdır. Her kitabında bu durumu düşünsem de yine de herkesten şüphelenirim. Ama Poirot'nun bile aklına çok geç gelen o düşünce benim en başlarda gelmişti. Çoğunluktan şüphelendiğim gibi ondan da şüphelendim ama işte olayın arkası bir hayli şaşırtıcıydı.

Bir an düşün, Hastings! Bir sürü engel var yolumuzda. Elimiz kolumuz bağlı. Bir katili cinayet işlendikten sonra yakalamaya çalışmak... Bu kolaydır! Daha doğrusu benim gibi güçlü biri için kolaydır. Neticede katil, o cinayeti işleyerek olaya imzasını atmış sayılır. Ama şimdi, burada işlenmiş bir cinayet yok. Bundan başka cinayet işlenmesini de istemiyoruz. Bir katili, cinayeti işlemeden önce ortaya çıkarmak... İşte asıl zor olan şey bu.

Kitabın konusuna yavaşça gelirsek; Nick isimli genç kız bir süredir garip kazalar geçirmekte ve ölüm tehdidi yaşadığını bilmemektedir. Poirot bu durumu görür ve genç kızı olacaklardan korumaya çalışır. Ortada cinayet yokken katil arayan Poirot aslında bir hayli hataya düşer. Katil kendini gösterir ama ölen Nick değil, onun kuzeni Maggie'dir. Bunun üzerine araştırmaya devam eden Poirot ve Hastings garip ayrıntılar sayesinde olayı çözerler - daha doğrusu Poirot çözer, Hasting her zamanki saflığıyla bütün insanların iyi olduklarını sanıp görünüşlerine aldanmaktadır.

Katil, dolandırıcı, uyuşturucu satıcısı... bir sürü malzeme vardı kısacası kitapta. Yazarı çocukluğumdan beri çok severim, bu sefer de beni hayal kırıklığına uğratmadı. Ve hala yazarın cinayet işlemiş olabileceği teorime de sadığım.




Yorum Gönder

0 Yorumlar