Kitap Yorumu: Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam | Jonas Jonasson


Orijinal adı: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Yazar: Jonas Jonasson
Çevirmen: Şeyma Bakıcı
Tür: Komedi, Tarihi, Macera
Sayfa Sayısı: 400
Baskı Yılı: 2016
Dili: Türkçe
Yayınevi: Pegasus Yayınları

Öyle garip bir kitap okudum ki yorumunu gireyim de uzun süredir boşladığım blogu bir canlandırayım dedim. Absürtlüklerle dolu, inanılmaz bir karakterin anlatıldığı bir kitaptı bu. Kitabın adından anlaşıldığı gibi Allan Karlsson yüz yaşına girdiği gün huzur evinin camından atlayıp kaçıyor. Başına öyle şeyler geliyor ki ulusal medyaya dahi haber oluyor. 

Başlangıcı yeterince absürt değilmiş gibi bir de Allan'ın geçmişini okuyoruz ve oralar inanılmaz eğlenceli. Kısacası Allan'ın tanışmadığı lider, karışmadığı ülke olayı, hiç hazzetmese de her siyasi görüşle karşılaştığı bir hayatı olduğunu görüyoruz. Bir karakterin geçmişini genelde geriye dönüp okumayı çok sevmem ama ilk defa bu kitapta günümüzdeki olaylardan çok oturup geçmişini okumak istedim. Sonuçta yüz senelik bir ömürden bahsediyoruz. 

Allan'ın patlatma geçmişi onu ülkelerden ülkelere sürüklerken ABD başkanlarıyla içki içiyor, Stalin ile sofraya oturuyor, Mao'nun karısını kurtarıyor, Kuzey Kore liderini dizinde hoplatıyor felan, yani aklınıza gelemeyecek şeylerle dolu bir geçmiş. Ben inanılmaz eğlendim okurken. Hem Allan hem de hayatı boyunca tanıştığı insanlar sizi gerçekten eğlendiriyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum, hem rahat okunuyor hem de kurgu size kahkaha dahi attırabiliyor. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar