Kitap Yorumu: Royale Kumarhanesi | Ian Fleming



Orijinal adı: Casino Royale
Yazar: Ian Fleming
Baskı Yılı: 1984
Dili: Türkçe
Yayınevi: Tay Yayınları
Seri: James Bond, #1


James Bond tabi ki de bir kitap serisinden uyarlanmış bir film efsanesi, Genelde "aa kitabı da varmış" gibisinden tepkiler çekebiliyor, özellikle de Bond gibi sinemanın altın taşlarından bir seriyse normal tabi. Ian Fleming bu kitabı 1953'te yazmış, iki de film çekilmiş. Biri gayet yeni sayılır, Daniel Craig'in oynadığı versiyonu eminim çoğunluk izlemiştir.  

Gelelim kitaba... Ben filmi pek de hatırlamıyorum açıkçası. Ama kitaptaki Bond kesinlikle filmlerde izlediğiniz Bond değil. Pek bir beceriksiz, pek bir ukala... Yani bu kitapta yaptığı tek iyi şey kumar oynayıp iyi blöf yapabilmekti. Hiçbir şeyden şüphelenmiyor, hiçbir önlem almıyor beyefendi. O yüzden yakalandı, güzel bir işkence gördü ve kurtaran yine de başkası oldu. Bence bizim bildiğimiz Bond'a yakışmadı. Çift 0 ajanısın yani, yapma böyle...

Seriyi tamamıyla okur bitiririm demiştim ama bu Bond hadisesinden sonra pek de bir hevesim kalmadı. Nerden buldun okudun diyorsanız da bu kitap bulunması kolay bir kitap değil. Basımı kaç sene önce bitmiş, daha sonra Oğlak Yayınları basmış 2003'de ama onun da bulunabilirliğinden emin değilim. İnterneti taramakta ya da orjinalinden okumakta fayda var. Ama yine de vasat bir polisiye kitabından öteye gitmiyor, bence gidin Harlan Coben, Agatha Christie felan okuyun derim.




Yorum Gönder

0 Yorumlar