Yorum: Zehir Ustası (Study, #1)

Orijinal adı: Poison Study
Yazarı: Maria V. Snyder
Dex
378 sayfa


Hızlı bir ölüm mü isterdin, yoksa yavaş yavaş öldüren bir zehir mi içerdin?
Yelena idam edilmek üzereyken sıradışı bir teklif alır: Ixianın yeni komutanı Ambroseun çeşnicisi olmayı kabul ederse,hapisten kurtulupen güzel yemekleri yiyecek ve sarayda yaşayacaktır. Ama komutanın en güvendiği adamı Valek, Yelenaya Kelebek Tozu adında bir zehir içirir. Böylece Yelena Valekten her gün panzehir almak zorunda kalır yoksa onu acılı bir son beklemektedir. Kaçsa da, kalsan da ölüm hep arkasındadır.
Yelena her gün zehir konusunda eğitimler alır ve giderek uzmanlaşır; sarayda dostlar bile edinmeye başlamıştır. Fakat bu kez de yetimhanedeki korkunç geçmişi Yelenanın peşini bırakmaz. Çok geçmeden, yeni askeri yönetime isyan edip eski krallığı savunan isyancılar ve görüldüğü yerde vurulması emredilen büyücüler de, Yelenanın düşmanları arasına katılır.
Zehir Ustası, Maria Snyderın sürükleyici, özgün ve ayrıntılarıyla büyüleyen fantastik üçlemesinin ilk kitabı.

Zehir Ustası çok ilginç bir kitaptı: Kurgusu çekiciydi, doğaüstü karakter ve olayları iyi oturtulmuştu, ana karakterler merak uyandırıcıydı, dili çok akıcıydı, çevirisi de gayet güzeldi. Bu güzel kombinasyonların neticesinde de elimizde gayet güzel bir kitap duruyor haliyle. 

Zehir Ustası’ndaki ana karakterimiz Yelena. Geçmişinde bir cinayet suçu olduğundan zindanda asılmayı beklemektedir. Ama ilginç bir şey olur ve Yelena’ya çeşnicibaşı görevi teklif edilir. Komutanın yemeklerini önce o tadacaktır, zehir var mı onu anlayacaktır. Komutanın yaveri Valek ise Yelena’dan sorumludur. En başta ona bir zehir içirir ve her gün panzehir almazsa öleceğini söyler. Tabi Yelena’nın kaçma gibi bir şansı kalmaz bu durumda.

Yelena’nın günleri yeni durumuna alışmakla ve zehir eğitimi ile geçer. Ama işlerin karıştığı bir zaman da gelecektir. Kendisini öldürmeye çalışan bir büyücü olduğunu anlayınca telaşa kapılır. Valek de bir yandan onu korumaya çalışır, bir yandan da bize fark ettirmemeye çalışsa da hislerini de yatıştırmaya çalışır. Yelena da ona karşı bir şey hissetmek istemese de kendini tutamaz. Ama aralarındaki bu şey bir süre hiç meydana çıkmayacaktır.

Büyücü olayıyla işler karışınca Yelena kendini korumak için arkadaş olduğu iki askerden dövüş ve savunma dersleri almaya başlar. Ama işin ilginci onu öldürmek isteyen büyücü onun da güneyden bir büyücü olduğunu söyler ve Yelena ona güvenmeye başlar. Kendisinde bazı gariplikler olduğunun farkındadır ama ne olduğunu tam çözememektedir. Yeni öğrendiği bu bilgiyi herkesten saklar çünkü kuzeyde böyle bir şey idama neden olmaktadır.

Çevredeki komutanlıkların katıldığı toplantı sırasında Yelena geçmişinden gelen biriyle tanışır. Bu kişi eskiden onun himayesinde olduğu Brazell. Brazell’ın himayesindeyken onu denek olarak kullanmaya başlıyorlar ve büyü gücünün olup olmadığını anlamak için işkencelerden geçiyor. Brazell’ın oğlu Reyad ise ona tecavüz ediyor, Yelena bunun tekrarlanacağını sezdiğinde de Reyad’ın boğazını kesiyor. İşte geçmişindeki bu leke yüzünde katil olarak damgalanmış ve idama çarptırılmıştı.

Bu toplantı sırasında işlerin bozulacağını hepimiz seziyoruz. Brazell’ın yanındaki yaverinden Yelena ve Varek şüpheleniyorlar. Adam da asıl komutanı büyüleyip onu kukla haline getirmek istiyor. Kitap ilerledikçe kendilerini komployu durdurmaya çalışırken bulacaklar. Birbirlerini koruyacak ve uzun süredir hissettikleri duyguları birbirlerine açacaklar. Kitabın sonunda ise Yelena kaçırıldığını öğrendiği için ailesinin peşine düşmek için güneye doğru yola çıkacak.

Kitap kendini okutuyor. Elime aldığım ilk andan beri sonra ne olacak diye düşündüm durdum. Devam kitaplarını da çok merak ediyorum ama aldığım duyumlara göre en iyisi ilk kitapmış. Olsun, bu hikayenin sonu öğrenilmeli kesinlikle.


Yorum Gönder

0 Yorumlar