Yorum: Bana Dokunma (Shatter Me, #1)

Orijinal adı: Shatter Me
Yazarı: Tahereh Mafi
332 sayfa
Dex
Juliette tam 264 gündür kimseye dokunmadı.
En son birine dokunması bir kazaydı. Ama Yeniden Kuruluş onu cinayetten içeri tıktı. Juliette'in dokunuşunun neden bu kadar ölümcül olduğunu kimse bilmiyor. Kimseye bir zarar vermediği sürece bu durum kimsenin de umurunda değil çünkü dünya zaten perişan durumda. Her gün yeni bir hastalık ortaya çıkıyor, gıda sıkıntısı had safhada, gökyüzünde tek bir kuş kalmadı ve bulutlar garip bir renkte.
Yeniden Kuruluş, yeni düzenin tek çare olduğunu iddia ettiği için Juliette'i bir hücreye kapattı. Hayatta kalan bir avuç insan ise savaş naraları atıyor. İşte bu yüzden Yeniden Kuruluş fikir değiştirmek üzere. Juliette onlar için mükemmel bir silah olabilir. Juliette, yeni düzenin tek silahı olabilir.
Juliette karar asamasında. Ya bir silah olacak. Ya da bir asi.
Tahereh Mafi, Bana Dokunma'da yürek burkan bir romantizmle distopya türünü bir araya getiriyor. Juliette'in iç dünyasını yenilikçi bir üslupla metnine yansıtan yazar, okurları Juliette'in zihninin içine davet ediyor.
Konu ilginç, karakterler de çekici. Yazarın yazış stili de farklı mesela, söylenmesi istenmeyen şeyleri üstünü çizerek yazmış. Karakterimizin söylediğinin arkasında ne düşündüğünü de böylece biliyoruz. Kitap ana karakter Juliette'in kendisindeki özelliğin (kendisine dokunanın ölebilmesi diyebiliriz) bir lanet değil de bir yetenek, bir güç olduğunu anlamasını anlatıyor.
Günlerdir hapsedilmiş, bir kelime bile konuşmamış bir halde hücresinde yaşıyor. Bir gün yeni bir hücre arkadaşı getiriliyor, bu da esas oğlanımız Adam. Aslında Juliette Adam'ı okuldan hatırlıyor, Adam da onu takıntı haline getirmiş zaten kaybolduktan sonra ama bunu uzun süre birbirlerine anlatmıyorlar. Adam aslında yeni yapılanma harekatında bir asker, ama asıl amacı Juliette'e göz kulak olabilmek. Ayrıca Juliette'in dokunuşlarına da bağışıklığı var. The Reestablishment adlı bu yapılanmanın başındaki adam da Juliette'i silah olarak kullanmak istiyor ama onu bir türlü cezbedemiyor. Adam ile Juliette de buradan kaçmak için plan yapıyorlar ve işler karışıyor. En son kendilerini direnişçilerin merkezinde bulacaklar, burada Juliette gibi farklı özellikli 56 kişi var ve ayaklanmaya hazırlar. İleriki kitaplar çok daha heyecanlı olacak gibi. Tabi Adam ile Juliette aşkı da dolu dizgin ilerleyecek gibi görünüyor. Adam'ın Juliette'in dokunuşlarına neden bağışık olduğunu ikincide öğreniriz, ama sanırım Adam'ın da bir çeşit yeteneği var gibi geliyor bana. 

Bana sonlara doğru Açlık Oyunları serisini hatırlattı, hatta daha çok Alaycı Kuş kısmını, ama kitap merakınızı cezbediyor. Bakalım yazar sonraki kitaplar için neler kurgulayacak?



Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Çok severim ben bu kitabı~ Yazarı da çok tatlıdır. Müslüman ve başörtülü diye kitap hakkında önyargılı olanlar varsa hiç endişe etmesin. Dex kitapları içerisinde en çok romantizm içeren kıtaptır. Elinde olupta hala okumayan varsa çok şey kaybediyor bence. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çevrilmeden önce okumuştum çok güzeldi, yazarı hiç araştırmamıştım bile sen diyince ismi biraz etnik geldi şimdi. Ama kitap okurken zaten yazarın dini ve dış görünüşüne bakanlar okumasınlar kitap.

      Sil